Některá rozhodnutí trvají delší dobu a potřebují čas. Jiná jsou spontánní jakoby lusknutím prstu a vy prostě VÍTE, co musíte udělat. Přesně takhle si mě zavolal i kouzelný ostrov Šrí Lanka.
Když jsem zahájila několikaměsíční YTT kurz lektora jógy, nenapadlo by mě, kolik úžasných a inspirujících lidí při něm potkám. A míst! Na ostrov jsem odletěla v polovině března se skupinou a mou učitelkou filozofie. Záměrem bylo studium jógy a odpočinek, nicméně, jak to tak bývá, postupně jsem objevovala, že Šrí Lanka je nejen kouzelným duchovním prostorem, ale také rájem, kde se mísí všechny smysly – a to převážně chuť!
Měla jsem možnost ochutnat celou řadu místních pokrmů a ovoce. Kokos, mango, avokádo nebo papája mi bylo denním chlebem a nebudu lhát, zpátky doma mi chybí. Stejně tak recepty na místní kari. Některé věci zkrátka doma neuděláte tak, jako v zahraničí. Nejen pro to, že suroviny z přirozeného prostředí mají mnohem výraznější chuť, ale i proto, že prostředí, ve kterém jste a s kým ho sdílíte, dává celému zážitku úplně jiný rozměr.
Skvělé na celé cestě bylo, že i když se sešla různorodá skupina osob, měli jsme stejný záměr - vidět co nejvíce věcí. A tak jeden z výletů mířil na řeku Madu, kde se nachází i malebný skořicový ostrov. Místní nás pohostili skořicovým nápojem, ukázali nám ruční výrobu skořice a výrobu kokosových provazů, na kterých, mimo jiné, i skořici suší. Já jim jako poděkování za jejich pohostinnost nechala jedno balení Štrůdlíku.
Dalším záměrem byla vanilka, která je typická spíše pro Mauricius nebo Madagaskar, ale i na Šrí Lance se jí najde dostatek. Tedy v sezóně, kterou jsem bohužel časově netrefila. Vanilka je druh orchideje, která na ostrově kvete v období května, tedy v čase největší vlhkosti, které tyto popínavé rostliny potřebují. Výrobu vanilky jsem sice neviděla, ale měla jsem možnost navštívit krásnou Spice Garden nedaleko Hikkaduwy. Místní nás opět provedli, ukázali všechna krásná zákoutí, rostliny i výrobky, které z nich tvoří.
Celou dobu jsem pobíhala mezi podložkou, oceánem a trhy, kde jsem nakupovala skořici, vanilku, oříšky a ovoce. Dnes je to už téměř měsíc, co jsem zpět doma a desítky z vás už ochutnávají nejnovější várku mých směsí právě s tímto luxusním kořením.
Děkuji za Vaši důvěru a těším se na další setkání mezi řádky, u snídaně nebo třeba na Dyzan Marketu V Holešovicích už příští týden!